Onko datasi luotettavaa?

Torstai 16.4.2015 klo 14:46 - Juha Isomäki

"In God we trust, all others must bring data" väitetään laatuguru W. Edwards Demingin lausuneen. Sanonnassa piilee vissi totuus: tarvimme tietoa faktapohjaisen päätöksenteon tueksi. Toki päätöksiä voi tehdä ilman faktatietojakin mutta pitkällä aikavälillä hyviin tuloksiin päästäksesi oikeat pohjatietot auttavat. Mutta eikö meillä ole kaikissa organisaatioissa modernit IT-järjestelmät ja kymmeniä miljoonia datapisteitä eri prosesseista? Dataa siis on ja päätöksenteko kunnossa? 

"In data we (don`t) trust" on uudempi lausahdus. Taustalla on tutkimukset joiden mukaan yritysten tiedoissa on merkittäviä puutteita. Dataa on mutta se ei ole luotettavaa. usein vääristynyt data voi johtaa parannustoimenpiteet väärään kohteeseen ja ainakin kohteen sisällä väärään muuttujaan. Mitä enemmän aihetta tutkitaan, sitä suuremmaksi probleema näyttää nousevan. 

Kun asiasta keskustelee organisaatioissa ensimmäisen kerran ensimmäiset kommentit ovat pääsääntöisesti: muilla voi olla tämä ongelma mutta ei meillä. Pienen tutkimisen jälkeen usein huomataan että voi se olla meilläkin (ainakin ihan vähän). Erilaiset mittausjärjestelmien analyysit on jäänyt tekemättä. Ensimmäinen Gage R&R testi kertoo, että 90% vaihtelusta tulee itse mittauksesta (eri mittajat, näytteiden ottaminen, kalibrointi jne.), ei mitattavan kohteen muutoksista.

Teemme hienoja seurantoja ja graafeja Excelillä ja Minitabilla. On kuitenkin hyvä pitää mielessä että kyseenalaisesta datasta tehty graafi ei matkan varrella jalostu. Muista siis aina miettiä onko data graafien taustalla varmasti faktaa eikä fiktiota.  

1 kommentti . Avainsanat: Data, laatu, luotettavuus, Deming